Het dagelijks leven in Kameroen - Reisverslag uit Buéa, Kameroen van Joost Hoornweg - WaarBenJij.nu Het dagelijks leven in Kameroen - Reisverslag uit Buéa, Kameroen van Joost Hoornweg - WaarBenJij.nu

Het dagelijks leven in Kameroen

Door: Joost

Blijf op de hoogte en volg Joost

16 September 2004 | Kameroen, Buéa

Beste mensen,

Hier een nieuw bericht met wat algemene info over het land en de mensen. Er kwamen wat vragen om iets te vertellen over deze onderwerpen. Ik heb dit idd eerder willen doen. We zijn nu bezig met een introductieprogramma wat twee weken duurt. De dagen zitten goed vol, en in de avond is er vaak geen stroom, waardoor het internet niet toegankelijk is......Nu offer ik de middagpauze maar eens op om jullie op de hooggte te brengen van het dagelijkse leven hier.

De internetcafe's zijn de hele dag open hier, irma, dus ik heb de mogelijkheid veel te mailen ed. Ze zien er overigens best luxe uit.

Gebouwen zijn over het algemeen van steen en hebben stromend water en electriciteit die elke avond om 18.30 uur uitvalt en rond een uur of 21.30 terugkeert. Dan is er nog een half uurtje om naar het cafe te rennen en een korte mail te sturen. Ook het water is niet zo vanzelfsprekend, de leidingen staan over het algemeen enkele uren per dag droog. Hier is echter geen vast patroon qua tijd in te vinden. Daarom hebben de meeste mensen altijd een emmer water in de badkamer staan, zeer goed idee, dacht ik.

Ik woon sinds deze week in mijn eigen kamertje, met douche en toilet. Nou ja toilet met douche zou ik willen zeggen, ik kan douchen en de behoefte doen tegelijk.! Maar ik ben zeer tevreden met deze voorzieningen, had niet verwacht dat ik een kamer voor mij zelf zou krijgen. Alle vrijwilligers hebben nu, na enige problemen met alle landlords een eigen kamer. Ik hoop dat ik de volgende keer de foto's op kan sturen. Nu lukt dat nog niet.

Verder bestaat het dagelijks leven voor de locals uit werken, meestal op de bananenplantage's voor export, sommige mensen hebben hier een winkeltje of werken in de houtindustrie. Het dorp heeft een geasfalteerde weg, waar het zich allemaal afspeeld. De zijstraatjes, waar de mensen wonen, zijn zandpaden, en niet toegankelijk voor de meeste auto's. Op de hoofdweg rijden de taxi's af en aan. Steek je hand uit en je kunt voor ongeveer 10 eurocent mee. Je hoeft niet te zeggen welke kant je opgaat, je roept gewoon als je er bent. Aan het eind van deze hoofdweg (zuidelijke kant) ligt mile 17, een splitsing van wegen, waar de taxi altijd stoppen. Ze mogen niet verder ivm de bussen. Voor 18.00 uur kun, en moet je de bus nemen. Deze gaan vanit mile 17 verschillende richtingen op, zoals de plaats Limbe, aan de kust. ZOndag zullen we hier heen gaan voor een verfrissende duik in de atlantische oceaan. De bussen gaan pas rijden als er genoeg plaatsbewijzen zijn verkocht voor een prijs van 400 franc, ongeveer een halve euro. De bus rijdt in eens door naar Limbe, of een andere dichtbijzijnde stad.

verder lopen er altijd mensen, overal. Er worden geen fietsen of dieren gebruit om spullen te vervoeren. Mensen nemen mee wat ze kunnen dragen op hun hoofd. Sommige hebben een fiets 9tot nu toe twee keer gezien), sommige een kleine kar (alleen op de markt). Ik heb al afgesproken met de dochter van de familie Orock dat ze mij snel het dragen van goederen op het hoofd zal leren. Ben al flink aan het oefenen.

Verder zijn er veel, heel veel heel kleine winkeltjes en barretjes, waar je van alles kunt kopen. Wisselgeld is hier een groot probleem, vandaar dat ik zelden wat ga kopen in de ochtend. Dan schrijven ze een briefje en kun je in de middag terugkomen voor het wisselgeld.

Er is een bioscoop in het dorp, gemaakt van hout, de stoelen staan op steigers, en het scherm is van stof. Er wordt gewerkt met V-cd, die geprojecteerd wordt met een beamer.

Het huis van de familie Orock, the big man van UAC (pidgin-taal), is een beetje een vrije inloop van allerlei locals en vrijwilligers. In de ochtend wordt er gekookt, en iedereen eet wanneer hij of zij honger heeft. het eten wordt bewaard in een soort termoskannen. Ik ken nog lang niet alle mensen die daar over de vloer komen, maar ik begin een beetje in de gaten te krijgen wie nu wel en wie niet tot de eigenlijke familie behoort.

Tijdens de intro krijgen we wat lessen in de ochtend, frans, pidgin-engels, cultuur en geschiedenis. 's middags is er tijd voor excursies. Tot nu toe drie dagen van de intro gehad en we zijn in deze dagen naar de duitse regeringsgebouwen in het noorden van de stad en de bananenplantages geweest. Ze zijn hier erg trots op de gebouwen die de duitsers hier de vorige eeuw hebben neergezet. Ze zien er groot, heel groot uit. erg koloniaal. We hebben hier de burgemeester van het dorp ontmoet. Hij was zeer vereerd met ons bezoek, merkte toen we op zijn deur klopte. We zijn die avond meteen meegenomen naar het nieuwste, moderne hotel vna het dorp, wat op het punt staat geopend te worden. Daarna uit eten geweest in een resaurantje. De hierarchie speelt hier een zeer belangrijke rol. Ongelooflijk om te zien hoe mensen hier met een burgemeester omgaan. respect en familiebanden zijn hier zeker zo belangrijk.

De mount Cameroon (4095 meter) ligt er machtig bij en 'kijkt' uit over de dorpen. Mensen geloofde vroeger dat de goden op de berg woonden. In tijden van uitbarstingen van deze vulkaan, die nog steeds zeer actief is, werd gezegd dat de goden boos waren en er een offer gebracht moest worden. enkele dagen later was er geen albino meer te vinden in de omgeving, die hier toch best veel voorkomen.....Menselijk bloed werd hier vaak gebruikt om offers te brengen en om relaties kracht te geven. Het uitwisselen van bloed betekende eeuwige verbintenis met de ander. Nu, sind een halve eeuw, is dit allemaal een beetje achterwege gelaten. Ook hier denken de mensen nu op een modernere manier over geloof en mythen. Toch zijn er nog enkele, geisoleerde kleine dorpen in de omgeving van de berg, die deze praktijken nog steeds uitoefenen.

Tot slot een korte les pidgin-engels:

How are you? - How for you?
I'm fine, tanks. - Fine, fine.
I go to the market. - A di go maket.
Can I have a beer, please? on beer, deh!
Do you know where they sell tomatoes? -whoside a di go for tomato?

Tot zover het leven in Kameroen, al met al best rustig en kalm te noemen. Ik vermaak me hier wel en ik ben al hard bezig om de opleidingen tot timeerman in de praktijk te brengen. Na de intro zal hier meer vaart in komen.
Volgende keer meer...........over de kust, de bergen in de omgeving en de wildlife-parken, de school en de lessen pidgin.

Welpen: Veel plezier de komende maanden en succes met de nieuwe leiding! Hou me op de hoogte van al jullie avonturen!

Gang van zaken: Hoest nou, is het bbq seizoen al ten einde? Neeuuuhhhh, groeten aan iedereen!

Alle derde jaar PTH: Hoe bevallen jullie stages?

Ruud: Sorry dat ik niet meer bel, maar dat is een beetje duur, hoe gaat het met de controles?? Veel plezier bij de GP!

Harold, Hennie en Lucien: kunnen jullie je persoonlijke mail even sturen naar joosthoornweg@hotmail.com (niet op deze site vermelden, denk ik) dan kan ik de vorderingen van de opleidingen sturen. Groeten aan alle werknemers.

Francien, ik hou van je!

Familie, de groeten aan iedereen en ik ben blij dat de bbq gezellig was. Ik stuur jullie zo snel mogelijk een persoonlijke mail. Ook hoop ik de volgende keer foto's te kunnen plaatsen bij een bericht, een van de britse dames heeft een digi-camera.

Groeten Joost.

• 16 September 2004 - 13:46

Coen:

Enjoy and cheers mate!

A di go on beer!! Ik heb er immers weer één verdiend!

• 16 September 2004 - 14:36

Marie Claire:

Hoi Joost

Het gaat goed daar in Cameroon lees ik.

Ja lastig he de familie wie hoort er nou wel en niet bij...

Zou je aub Tambe en Emiliya de groeten van me willen doen
    Thanks!!

Heb nog veel plezier
    en het zwammen bij mile 16 beache is het beste aan de kust in limbe.

Heb veel plezier

Marie Claire

ps: zou je de namen van de leerlingen willen vermelde, vraag me af of er nog dezelfde zitten als toen ik er was. Dank je

• 16 September 2004 - 19:09

Odette:

succes daaro groet

• 16 September 2004 - 21:39

Nelleke:

leuk verhaal, fijn dat je zoveel schrijft, fantastisch. Nelleke

• 17 September 2004 - 09:53

Jan-willem:

Hadie Joost: Bests voor hallo joost!
    Mooie verhalen man, ben jaloers en stop er nu dan ook mee want anders kom ik niet meer aan werken toe!
    Houdoeeeee best voor dag!
    jw

• 17 September 2004 - 15:17

Francien:

wat een avonturen allemaal! lijkt me gaaf om allemaal ook te zien en mee te maken. kan bijna niet wachten! ik bel volgende week zaterdag wel even naar orock! leuk als je foto's kan plaatsen. hopen dat het lukt.

veel liefs

• 17 September 2004 - 21:06

Ome Maup:

Heppie al een lekker kleurtje gekregen? Zo te horen houden ze je lekker bezig, am I right? En heel handig, dat mailadres, kunnen we je lekker spammen.
    Maar maak het goed daar, en een kusje van Eef!

• 18 September 2004 - 01:02

Pelle:

gvd allemaal een beetje surreal zo. zit aan de fokkin' overkant van de wereld en praat alsof er niks aan de hand is. rielexed man. veel suc6 daar en houd ons up-2-date.

• 18 September 2004 - 01:03

• 18 September 2004 - 01:03

• 18 September 2004 - 08:21

Francien:

En ga je zondag zwemmen bij mile 16 beach? Veel plezier alvast!

• 18 September 2004 - 08:38

Joost:

Ja, ik ga zondag zwemmen bij mile 16, limbe!
    Namen van de leerlingen zijn ongeveer gelijk: Jules, martin, eric, sebstian, peter, die kleine.... en er is een nieuwe, die is nog kleiner (10 jaar oud) twee andere lopen weer op mile 17.....

• 18 September 2004 - 08:44

Willem Sevensma:

Hoi Joost,

Zo te lezen heb je het naar je zin!
    Leuk weer te lezen over Kameroen, erg herkenbaar.

Groet, Willem

• 18 September 2004 - 11:32

Regina:

Hoi Joost,
    Je zus "zustermarleen"is goed aangekomen op accra.
    sms om 23.30 gekregen dat ze in het hostel aangekomen waren na een voorspoedige reis. Vanaf nu dus 2 kids op de site te volgen, maar eerst ga ik nu zelf naar Griekenland tot 27 sept met mijn Francien. Piet blijft jullie volgen vanuit Ned.
    Dikke kus Mam

• 19 September 2004 - 11:13

Jeffrey:

lachuh om dat zo te lezen kunnen wij ons er ook een voorstelling bij maken!!! ben benieuwd naar de foto's zeker die van de douche-toilet maja jij als echte scout zal zdaar geen moeite mee hebben groetjes
    hiero alles flex!! veel succes nog groetjes jeffrey

• 20 September 2004 - 09:24

Francien:

hoe was het zwemmen geweest????

• 20 September 2004 - 16:52

Rianne:

He Joost
    Leuk hoor al je verhalen. Ik ben benieuwd naar de foto`s `t klinkt wel primitief die weggetjes daar. Je kunt daar natuurlijk ook nog mensen leren fietsen, staat misschien wel leuk in je plan voor school.
    Dat jij je nog druk maakt om de welpen zeg daar aande andere kant van de wereld!
    He Joost maak er wat moois van daar Groetjes Rianne

• 20 September 2004 - 17:48

Joost:

zwemmen was erg geslaagd, we zijn met een vriend van jules naar het strandgereden, hij had een leuke wagen, 4*4, prettig rijden over deze wegen. veel zwarte lavasteen en zand, zeer, zeer hoge golven, de locals durfde het water niet in. met bodyboard heb ik een poging gewaagd, maar het viel af en toe vies tegen mijn richting te houden.

• 21 September 2004 - 22:03

Marleen:

hey joost!! eerste bericht vanuit Ghana!!!
    Alles is heel goed hier!! echt al enorm veel indrukken gehad. Lees maar een keer mn site, daar staan alle verhalen op. Zo te lezen is ook alles goed bij jou. fijn!!
    dikke kus marleen

• 25 September 2004 - 00:50

Francien En Nelleke:

leuke foto's zeg! Echt gaaf om je daar te zien en de omgeving. Veel liefs van ons

• 26 September 2004 - 14:00

Ben En Nellie:

joost fijn dat het goed met je gaat. sla de spijker maar goed op zijn kop.
    veel liefs van ons.

• 27 September 2004 - 12:03

Marina:

Lieve Joost,

Wat een belevenissen allemaal! Ik heb nu pas de tijd genomen om alles te lezen (ik word natuurlijk door Francien op de hoogte gehouden), maar weet wel dat ik erg vaak aan je denk. Ik vind het geweldig wat je doet! Veel succes en liefs van mij,

Marina.

• 27 September 2004 - 15:46

Nelleke:

Vanavond met Okke naar de brassband van Philips. Hij heeft er zin in. Op mijn school is het leuk en intensief.Vanavond komt Francien hierheen. Gezellig. Fijn je stem gehoord te hebben, dat doet goed!Ik kijk uit naar de volgende aflevering. Nelleke

• 27 September 2004 - 21:00

Regina:

ben weer thuis van vakantie. heb het fijn gehad. Hoe is het met jou? Heb een persoonlijk bericht op je mail gezet. Tot schrijfs of hoors!!!XXXX Mam

• 27 September 2004 - 21:24

Gijsje (Sjig):

JOOOOSTJEEEEE!!!

Het heeft even geduurd maar ik ben er. Ik had de eerste punt vergeten in de link... (zucht)
    Top om te horen dat het lekker gaat daar. Alles gaat hier nog steeds zijn gangetje hoewel het afwassen toch een stuk saaier is geworden.

Succes daar,

Gijs

• 28 September 2004 - 10:54

Francien:

je briwef is aangekomen hoor! Hij heeft er 3 weken over gedaan maar erg leuk om te ontvangen. Mooie postzegels trouwens en leuk om van akiko mijn naam in het japans te krigjen. bedank haar maar. Tot de volgende brief, mail of sms.
    Ik hou van je!

• 28 September 2004 - 16:45

Femke:

He Joost, echt leuk dat wij ook zo een beetje mee kunnen genieten van jouw avontuur. Kei gaaf, maar effe een vraagje, hoe smaakt het bier daar??? Of drinken ze dat daar niet,

Groetjes Femke

• 28 September 2004 - 17:40

Ine En George:

Ik houd je verhalen bij alsof ik een feuilleton lees.
    Veel succes en geniet van het leven.