Afrikaanse bezigheden
Door: Joost
Blijf op de hoogte en volg Joost
09 Oktober 2004 | Kameroen, Buéa
De eerste lesweek zit erop. Enkele lessen kunnen geven, maar niet allemaal. Het moet niet in een keer goed gaan natuurlijk. Maandag kwam ik extra vroeg naar de school, ik had mijn werk wel gedaan, de rest ook, zo bleek enkele minurten later. Er werd een lerarendag georganiseerd. Leuk idee, maar blanken worden er niet over geinformeerd. Maandag was idereen vrij, vanwege voorbereidingen, en dinsdag was de grote dag........... We hebben de airbornmars proberen over te doen, maar meer dan marcheren voor de burgemeester, 200 meter, is er niet van gekomen. Leuk overblijfsel van de Fransen tijden, maar om hier twee dagen vrij voor te hebben?
Ok woensdag proberen we het gewoon opnieuw, en dat ging erg goed! De twee oudste werken bij de lokale timmerlui en doen het volgens mij goed. Beetje verlegen zijn ze wel. De leerlingen hebben niet te veel kennis, maar een wilskracht waar je u tegen zegt.
Het liefste werken ze gewoon hard, enkele uren per dag les is genoeg, daarna noem ik het gewoon praktijklessen, dan heb je ook les. Dat we in die praktijklessen dan de klussen voor scholen in de omgeving maken, en dat we hier zelfs op zaterdag mee doorgaan, en geld mee verdienen, maakt verder niet uit. Vandaag wel weer een Britse vrijwilliger blij gemaatk met een speeltuin.
Afgelopen week weer aan zee geweest, aangezien het regenseizoen maar lang gaat duren en verder reizen onmogelijk maakt. Uiteindelijk hier en daar blijven hangen, hier wat gegeten, daar wat gedronken en om vier uur op het strand. Biertje, zonsondergang, en een afspraak met een taxichauffeur die ons van deze afgelegen plek zou ophalen. Prachtig. Nog enkele zwarte jonge dames zwemles gegeven. De taxichauffeur zou ons wel naar Buea willen brengen, maar mag het niet. Ons idee: instappen en stoppen in de stad, dan nemen we de bus. Idee van de chauffeur: kijken hoe ver je kunt komen! Dus zo ging het. Dwars door twee controlepunten tussen de twee steden in heen gereden, met fluitende militairen om ons heen (ze zijn er nog steeds vanwege de verkiezingen). Bij de derde was het afgelopen. Stoppen was het signaal. De militair die naar ons toe kwam lopen keek erg raar. Met negen mensen in een taxi, op een plaats waar die taxi niet mag komen! Uitstappen dus. Maar de chauffeur gaf niet snel op. Na enige minuten discussie buiten de auto en kromme tenen in de auto, lukte het toch de chauffeur om te laten keren. Indruk maken ze wel, als ze kwaad zijn en met paspoorten en wapens gaan zwaaien. Maar zoals het zo vaak gaat, na lange discussies in de pidgin taal wordt er altijd gelachen.
Van de week ook nog even mot gehad met de vrouw des huizes, mevrouw Orock. Er wordt namelijk dagelijks gekookt in het huis voor de vrijwilligers. Ik kwam vervolgens niet opdagen omdat ik het te druk had met de leerlingen. Nou ja, tijd vergeten, eet je eens laat in de middag ipv rond 13.00 uur. voor mij niet erg, voor haar een probleem, omdat ze vind dat ik niet genoeg eet. Na een preek in het pidgin, wat ik al aardig begrijp, heb ik er verder geen aandacht aan gegeven en gezegd dat ik niet van plan ben in afrika meer te gaan eten dan in europa!
De volgende dag is het, na vele pogingen, gelukt om zelfs te helpen met koken. ik wil ook wel eens weten hoe je zo'n afrikaanse aardappel schilt met een kapmes.
Er staan nieuwe foto's in het fotoboek! Enkele activiteiten in de omgeving.....het loopt goed!
Groeten uit Kameroen, het land waar:
De verkiezingen bijna voorbij zijn, eindelijk!
Men elke ochtend alle kinderen (in schooluniform) het volkslied laat zingen.
De wegenbelasting niet bestaat.
Er 100.000 CFA (100 euro) betaald wordt om de traditionele olifantendans op video te mogen zetten, die een stel vrijwilligers vervolgens kijken......en een kopie meekrijgen, aangeboden door de trotse eigenaar.
De orginele muziekcd's op het terras worden aangeboden en goedkoper zijn dan lege cd's.
Ik al enkele souveniers hebt kunnen kopen.
Ik me al een week afvraag waarom het zo stinkt in mijn kamertje......vuilnis.
Er al enkele dagen een kleine hagedis op bezoek is, in diezelfde kamer.
De pinda's worden gekookt, en dan pas worden gegeten.
Francien: Liefs en we spreken elkaar snel weer. volgende week zaterdag bellen tussen 19.00 en 21.00 uur.
pa, ma en marleen: leuk jullie even gesproken te hebben!
Coen: Succes de 18de met afstuderen!! Ik zal voor je duimen.
Daisy: Hoe gaat het? Werk of niet? Groeten aan de luitjes van de bios!
Nico: Hoe gaat het met de werkzaamheden in Engeland? De Engelse vrouwen hier zijn helemaal niet zo mooi hoor!
Baas Frank: Hoest met de website? Ik kan hier mijn mail niet controleren.........
Gang van zaken: Bestaat de kooklijst nog? welke bijnamen staan er op de bierlijst? groeten! Waar zijn mijn dartpijlen?
Welpen: Zorg er wel voor dat jan en marcel eens in de zoveel tijd worden bedolven onder een berg welpen. Misschien een taak voor Sietse om iets te regelen? Wanneer is er weer kamp?
09 Oktober 2004 - 19:18
Nelleke:
Dank voor het bijpraten. Beantwoord jij ook nog vragen of tasten we over de antwoorden in het duister? Vanavond gezellig uit geweest met mijn oude studie groep. Je kunt lekker eten in het grand cafe aan de markt in E'hoven. Veel liefs. -
09 Oktober 2004 - 21:34
Sietse:
hahaha...
ik doe m'n best.... -
09 Oktober 2004 - 21:45
Tante Lies:
Prachtig! Ik vind het elke keer weer prachtig om te lezen.
Dordtse zaterdagavondgroet,
Liesbeth -
10 Oktober 2004 - 08:17
Francien:
is goed wat dat bellen betreft... enne eet je wel genoeg? heb je toch nog een soort "zeurende"moeder daar. Gisteren bij oma inie was erg gezellig en over 3 weken ga ik maar weer eens langs. Tot snel.
Liefs -
10 Oktober 2004 - 11:12
Regina:
Fijn dat we met z'n alle hebben kunnen msn-en. Zoweten we weer alles van elkaar van Cameroen via Ghana en Ned. leuke foto's op je site. Kijk ook eens op die van Marleen die heeft nu ook foto's. Heel veel liefs van ons en ik mail je nog.
XX Pap en mam -
10 Oktober 2004 - 12:00
Bakker Nico:
Ha Joost, wederom boeiende verhalen! Leuke foto's. Wat stelt die muurschildering precies voor?
Eet jij idd wel genoeg of mis je de vetpot??? en protesteert je maag daarom nu??
Even zonder dollen, in veel niet westerse landen is eten serveren voor gasten zeer belangrijk, hun manier om gastvrijheid uit te drukken. Daar tegenin gaan zien ze als onbeleefd, vandaar waarschijnlijk die preek.
Hier in UK alles nog steeds ok. Werk gaat goed, deze week 4e week alweer en jawel eerste ponden zijn op mijn rekening gestort!!
Verder is het land hier geschokt door de onthoofding van de Britse gegijzelde Ken Bigley uit Liverpool, het nieuws kwam hier vrijdagmiddag door. Was op dat moment in manchester, daar hangt op een plein een groot scherm, waar het niews op was. Een hoop mensen stonden daar even stil, hoop trieste gezichten. De rillingen liepen over mijn lijf op dat moment. Hij is niet de enige die het is overkomen en in Irak sterven elke dag onschuldige mensen, maar het komt nu voor je gevoel gewoon heel dicht bij. Wateen ellende allemaal! Ben overigens benieuwd wat het gaat betekenen voor de positie van Tony Blair.
Verder is het hier koud, veel wind en zeer onvoorspelbaar, nu schijnt de zon, over een half uur kan het weer regenen.
Joost het allerbeste en veel succes daar!
Cheers!
Nico
p.s. ik geloof dat mijn dartpijlen ook nog steeds op de Wethouder liggen! -
11 Oktober 2004 - 07:09
Broeder Simon:
He joost,
Hoe het in de gang van zaken is weet ik niet, maar het wordt er in de flat niet beter op. Onze tirannische huisbaas krijgt er steeds meer zin in om studentjes te pesten.
Hij heeft vrijdag symbolisch onze posters in de fik gestoken, wat toch nog behoorlijk tegenviel. Omdat plastic niet zo goed brand, had de huismeester toch een gefrustreerd momentje.
Het klinkt allemaal goed met die afro's bij jou. Wil je eigenlijk nog wel terug naar nederland?
groetjes van Wim -
11 Oktober 2004 - 09:49
Lonneke:
Jij komt echt zoo doorleefd terug, dat weet ik nu al. goed man.
Jeetje, wim, ik hoop toch niet dat onze posters ook worden verbrand, vandaag. Had net nieuwe opgehangen!
vandaag zouden ze wel de gangen leeg gaan halen inderdaad. Joost, ik heb je vlag, die alweer door sjig keurig was opgehangen, er even afgehaald, voor alle zekerheid! Ook op aandringen van Francien en Daisy, die gister bij mij waren eten; kei gezellig.
De bierlijst heeft nog geen nicknames voor de nieuwelingen bedacht.. eerst elkaar maar even wat beter kennen ofzo.
dartpijlen liggen uit te rusten, winterslaap.
Neem de Afrikaanse recepten vooral mee! Leuk!
Nou, wie weet ben je straks zoo bruin dat ze je niet meer voor blank aanzien..? Jee, dat dat toch zo erg heerst.
Hou je haaks, liefs Lonneke -
11 Oktober 2004 - 13:01
Daisy:
HE POEPZAK!
Ik zal iedereen de groeten doen bij de Euro. Helaas nog geen vaste baan, maar wel beter nieuws.... Ons reisje Zuid-Afrika is nu ook geboekt! We gaan 8 nov weg en zijn 11 december weer in NL. Dan nog snel even op Opa&Oma weekend en naar DB. De week daarop bij Francien eten en kleppen voor ze een tripje Kameroen gaan maken! Op dit moment hebben we het druk met voorbereiden, je kent het wel... naar de dokter (prikjes en pillen), verzekeringen, credit-card enzo.... maar "alles sal rech kom" zoals ze in SA zeggen!
maaruh... ga vooral door met leuke verhalen schrijven... ik geniet ervan!
Dikke kus DaiS -
12 Oktober 2004 - 13:38
Francien:
Wees blij dat je daar zit en de zon schijnt. het begint hier echt heel koud te worden en de winter komt eraan. Maar ja zeker ook wel weer gezellig met kaarsjes op mijn kamer.
Tot zaterdag aan de telefoon. Er is weer een brief onderweg!
Liefs -
12 Oktober 2004 - 15:36
Femke:
He Joost, leuk je gesproken te hebben, veel plezier nog daar en werk ze!!
Groetjes -
13 Oktober 2004 - 12:40
"bufie"- Minoek:
Ha die joost!
Ik hoef niet te vragen hoe het met je gaat, wat een verhalen zeg en wat maak je veel mee, geweldig.
Ik hoor natuurlijk wel alles van bufie- francien, maar door die foto's wordt het allemaal wel duidelijk dat je daar veel voor die mensen kan betekenen! Goed bezig Joost!
werkse daar,
groetjes minoek -
15 Oktober 2004 - 19:45
Marleen:
ha broertje
Alles goed daar?
hier wel!!! volgende week waarschijnlijk naar een groter ziekenhuis!!!
We hebben weer een hoop meegemaakt, lees maar op mn site!!! Leuk je gesproken te hebben via de msn!!!!
Dikke kus van mij!!! -
17 Oktober 2004 - 12:11
Denise:
Hey Joost
Eindelijk dan ook een berichtje van mij.
Tjee wat een belevenissen allemaal. Leuk hoor dat ik zo kan lezen wat je allemaal doet! En erg gaaf die foto's! Tot het volgende bericht!
Groetjes Denise -
19 Oktober 2004 - 09:59
Baas Frank:
siteje gaat lekker...Opvallend: sinds je vertrek is het bezoek "explosief" gestegen :-) richting de 200 bezoekers per maand. Maar je hebt denk wel wat anders aan je hoofd met al die belevenissen daar! -
21 Oktober 2004 - 20:45
Francien:
Mijn Oma heeft je verhalen gelezen en is er erg enthousiast over. Ik zal haar alle nieuwe verhalen sturen want ze geniet ervan. Hoop snel weer iets te horen want het was een stille/ saaie week. Alleen maar tentamens leren en werkstukken maken. Veel liefs en hopelijk tot gauw -
23 Oktober 2004 - 08:58
Regina & Piet:
Hoi Joost, Hoe is die? Heb je nog wat meegemaakt sinds 9 oktober of is het al zo gewoon dat je daar werkt en woont? Of is het zo dat je daar wel blijven. We genieten enorm van je verhalen. Veel liefs van ons.
Groetjes Pap en mam -
24 Oktober 2004 - 20:38
Ben En Nellie:
joost heel veel groetjes
van ons wij hebben niet van die timmermans praat
maar wij houden die van jou
wel bij.
groetjes uit Nuenen