Traditionele vieringen - Reisverslag uit Buéa, Kameroen van Joost Hoornweg - WaarBenJij.nu Traditionele vieringen - Reisverslag uit Buéa, Kameroen van Joost Hoornweg - WaarBenJij.nu

Traditionele vieringen

Door: Joost

Blijf op de hoogte en volg Joost

15 December 2004 | Kameroen, Buéa

Beste mensen,

Zoals gezegd vertrokken we twee weken geleden in het weekend voor een bezoek aan een boerderij. Wij dachten hier het dagelijks leven mee te maken, maar daar aangekomen bleek er een viering plaats te vinden. Dit ter nagedachtenis aan een overleden familielid. In de ochtend vroeg werden we opgehaald. Daar aangekomen, in het dorp, zonder stroom of stromend water, bleek er toch een hoop werk te zijn. Om het feest voor die avond voor te bereiden waren er zojuist ongeveer 15 geiten geslacht. Dit werkt als volgt:

1. Laat de geit doodbloeden.
2. Braad de geit op open vuur. De huid van het beest geld als pan. Deze verbrand, maar het vlees en de ingewanden worden ongeveer gekookt.
3. Snij de geit open en haal de ingewanden eruit, zodat het vlees aan de beenderen over blijft.
4. Maak de geit verder schoon door het vlees van de beenderen af te snijden en alle slechte stukjes, zoals pezen te verwijderen. Neem hier een ochtend de tijd voor.
5. Braad intussen de kop verder op het open vuur, zoals bij punt 2.
6. Draai een soort bundels van de darmen, nadat deze leeggedrukt zijn.
7. Behandel de overige ingewanden en het vlees op Afrikaanse manier. (geheim van de kok).
8. Gooi alles (= komplete geit in stukjes!!) in een grote pan met wat olie en laat het even braden. Voeg na enkele minuten water toe om te blussen en laat het vervolgens erg lang koken.
9. Maak plantains (=soort bananen, erg lekker) schoon en voeg deze toe aan de grote pot. Deze moeten namelijk ook enige tijd koken voor ze gegeten kunnen worden.
10. Maak wat saus, met een bruine kleur. (tweede geheim van de kok) en voeg deze toe aan de pot.
11. Serveer dit gerecht aan de leden van de familie en andere genodigden. Geef de kop aan de chief van het dorp, zodat deze man kan beslissen met welke belangrijke mensen hij deze wil delen. (Blanke mens = belangrijke mens). Drink verder zoveel mogelijk bier om het goedje weg te krijgen.

Het vless is heerlijk en aan de plantains heb ik ook geen hekel, maar de chief kon ik wel voor zijn schenen schoppen. Dat heb ik maar niet gedaan.
In de loop van de middag begonnen we ons af te vragen wie al deze geiten (15) op zou gaan eten en wanneer. Wij hadden nog steeds honger na het bereiden van deze beesten en wilden het toch ook wel eens proeven. Na enkele uren, of eigenlijk de rest van de dag, gewacht te hebben kwam de geit op tafel. Negen uur in de avond was het toen. Wat er in de tussentijd allemaal gebeurt is, is niet echt de moeite waard.
Maar om half elf begon het echte feest pas echt, met enkele drums en zangers was het best gezellig.

In de loop van de dag werd ons ook duidelijk dat het de volgende ochtend door zou gaan. De JuJu zou langskomen. Da's een soort geest die in naam van de overleden man terugkomt naar het dorp. In deze gebieden geloven ze dat ze deze geest moeten eren en je mag best wat lol met hem maken. In andere gebieden denken ze daar weer heel anders over. Daar kijken ze hem niet aan, want dan wordt je besmet met de kwade krachten van deze geest. Deze lollige manier beviel me wel.

Om een uurtje of acht, zondag morgen, werden we gewekt voor dit deel van het feest. Er werd gevraagd wat ik wilde drinken. Bier was mijn antwoord, aangezien ik vaker meegemaakt heb dat ze in de loop van de dag vragen wat je tijdens een feestje drinkt. Maar deze keer was het voor het ontbijt, vandaag dat ik een fles bier in mijn handen kreeg geduwd. Bedankt, maar sorry. Bier was echter niet zo'n rare keuze, aangezien alle aanwezigen om acht uur in de ochtend begonnen met de rondgang door het dorp. Alle familieleden van de overleden man werden bezocht om daar veel, heel veel geit met plantains te eten, maar vooral nog meer bier te drinken. Geit als ontbijt was niet zo'n goed idee, maar ok, nu begrijp ik waarom er zoveel geiten geslacht zijn. Geit gegeten dus, maar bier, bedankt. Tegen twaalf uur in de middag was al het volk dronken genoeg om lol te maken met de JuJu en werd de viering afgesloten met een soort optocht van familieleden met foto's van de overledene in de hand.

Na een week lesgeven waren we welkom op de bruiloft van Jules, de leraar uit de woodshop. We waren in eerste instantie uitgenodigd voor vrijdag (traditioneel) en zaterdag (officieel). Maar meneer Orock had enkel een uitnodiging voor de zaterdag ontvangen. Hij adviseerde ons met hem mee te gaan, dan zouden we eigen vervoer hebben ipv openbaar vervoer en zouden we het leukste gedeelte zeker niet missen. De traditionele zou toch niet zo bijzonder zijn en voor zaterdag vier uur gebeurt er toch niet veel. Ok, laten we dat maar doen.
Zaterdag rond de middag zouden we vertrekken, alle mensen waren er en de wagen stond gereed. Maar deze laatste had een probleem, dit moest even verholpen worden. Dit heeft uiteindelijk vier uur geduurt, terwijl we vier uur moesten rijden naar dit dorp en we een uitnodiging hadden voor vier uur in de middag. Dan hoef je eigelijk niet eens meer te gaan, maar dat bleek een europeese gedachte. We kwamen om tien uur in de avond helemaal gebroken van de reis aan, ik had echt geen zin meer in een feestje. Maar het bleek nog niet eens begonnen te zijn, we waren ruim op tijd. Ik wil niet weten hoe vervelend het zou zijn geweest als we daar op vrijdag ochtend al geweest zouden zijn. Maar goed, met die gedachten moet je hier helemaal niets doen, dus wat moed bij elkaar geschraapt en na de traditionele zegening van de vader van Jules werd de dansvloer geopend. Goed man!!
Tot het moment van openen was het trouwens erg saai te noemen, iedereen zat een beetje versuft voor zich uit te staren, zelfs Jules en zijn vrouw waren niet echt blij. Maar dit kwam goed na het openen van de vloer. Toen kon iedereen weer lachen. Ook de traditionele kleding die ik meegenomen had en op dit feest gedragen heb, werd erg gewaardeerd.

Verder nog enkele lopende zaken binnen UAC. We zijn binnen de woodshop begonnen met het maken van puzzels uit multiplex. Deze worden gezaagd met figuurzaagjes en geschilderd. Deze probeer ik binnen de scholen in de omgeving te verkopen en mogelijk naar Nederland te transporteren, zodat ze in Nederland verkocht kunnen worden. Misschien is de Afrika-winkel in Nijmegen, waar Wietske werkt een goede optie.
Er is een nieuwe brochure gemaakt, zodat alle klanten kunnen zien wat ze bij de woodshop kunnen komen halen.

De computer room groeit uit zijn voegen en heeft zeker nieuwe (oude) computers en een eigen satteliet nodig. De basiscursussen die ik op dit moment geef aan de leraressen van UAC bevalen erg goed. Ze zijn ernstig geinterreseerd in het sturen van mailtjes. In ieder geval bedankt voor de drie laptops, Willem. De eerste is hier, maar werkt niet vanwege het ontbreken van de adapter voor de stroom. Foutje van Jan, volgende keer beter.

Vorige week kwam er een moeder met haar kind naar het kantoor van de school, om navraag te doen naar de verkrachting van haar negen-jarig dochtertje. Met het dochtertje aan de hand kwam ze vertellen dat ze het idee had dat dit in de school gebeurt zou zijn. Na enige discussie werd het meisje uitvoerig onderzocht naar haar verwondingen, binnen het kantoor. Dat dit binnen de school gebeurt zou zijn, bleek later niets van waar, het was binnen de familie gebeurt.
Gelukkig was ik op dat moment niet in het kantoor aan het werk, ik hoorde het verhaal later van Claudia.

De kerst komt eraan en dit blijkt in dit land een enorm probleem te zijn. er ontstaan nu enorme discussies over hoe dit nou moet binnen UAC. Tijdens de laatste vergadering is er besloten dat het met alle werknemers en vrijwilligers gevierd kan worden op de 24ste decemeber. Maar de mensen die niet tijdens deze vergadering aanwezig waren, klagen sinds deze ochtend dat het allemaal niet kan. Ik bemoei me er niet meer mee. We zien wel. Ik denk dat je geen recht van spreken hebt als je nooit!! op vergaderingen komt, maar goed. Misschien kunnen we onze eigen plannen trekken, Francien en andere vrijwilligers??
De kerstcadeuatjes die Claudia en ik voor de leerlingen van de woodshop hebben gekocht waren in ieder geval zeer welkom. Deze hebben we vandaag gegeven, aangezien de vakantie eraan komt. Nieuwe schoenen en t-shirts is wat je de mensen hier geeft. Ik ben zeer benieuwd naar jou ideeen Ma, voor de kinderen van de familie.

Komend weekend gaan we weer, net als laatste weekend, bruiloft, de enorm slechte wegen van Kameroen ervaren. We gaan naar het geboortedorp van meneer Orock, Mamfe. De wegen hier zijn zo slecht dat je er met een fatsoelijke 4*4 niet eens doorheen komt. En er bestaat gewoon een buslijntje tussen Buea en Manfe. Na laatste weekend kan ik me goed voorstellen dat ons geadviseerd werd niet tijdens het regeseizoen naar Kumba of Mamfe te reizen. Ik zal eens wat foto's maken onderweg, dan kunnen jullie het eens ervaren. De schietbaanlaan is er werkelijk niets bij. Tijdens de reis naar de bruiloft zat ik enkel te hopen dat we geen pech zouden krijgen, dan heb je wel een probleem, denk ik. Maar goed, we zullen wel zien hoe het gaat met het karretje van UAC. Geen 4*4, maar staat wel hoog op zijn wielen. Op hoop van zegen.

Groeten uit Kameroen, het land waar:

Geiten enkel op speciale gelegenheden worden gegeten en dan ook erg lekker smaken.

Men niet raar kijkt als er echt persoonlijke dingen besproken worden, zoals het verhaal over het kind.

De mensen ver moeten lopen om water te halen.

Er geen figuurzaagjes te koop zijn. Francien, bedankt voor het organiseren van deze donatie.

Kerst ook wel speciaal is, vandaar dat iedereen zich zeer sterk in de discussies mengt. Niet enkel binnen families, maar het hele dorp schreeuwt mee.

Er te veel jonge kinderen op straat rondlopen ipv in de schoolbanken zitten.

Er ook toerist-vrijwilligers komen. Hier ga ik niet te veel over schrijven, dat word vervelend.

Je 's ochtend om zeven uur een film in de 'bioscoop' kunt kijken.

Kinderen ook wel eens een snoepzak krijgen.

Je lekker kunt afdingen op alle prijzen op de markt. Ik kan hier wel om lachen, andere niet.

Groeten Joost.

Marleen: Welkom thuis!! Groeten, ik bel je en hopelijk kan ik nu meer mails (met foto's) ontvangen. Doe de groeten aan de mensen aldaar.

Coen en Daisy: Ook welkom thuis, hopelijk ook van jullie een mail met een foto.

Welpen: Veel plezier met de kerstvakantie en alle kerstvieringen op de hut.
is er nog iemand meegenomen in de zak van Sinterklaas??

Pa en Ma: Ik bel vanavond, geen zorgen voor morgen en veel plezier met de feestdagen.

• 15 December 2004 - 12:30

Coen & Daisy:

Mooi verhaal weer Joost!

Ik ben blij dat we nu weer tijd hebben om op ons gemak al jouw belevenissen te lezen. Aan de andere kant mis ik na 3 dagen het Zuid-Afrikaanse leventje wel!

Die e-mail met wat foto's komt er zeker aan, maar het is een beetje lastig om uit 600 (!!) foto's een selectie te maken. Nog even geduld aub. Misschien geef ik Francien wel een cdrom mee met alle foto's erop....

Cheers mate!

• 15 December 2004 - 12:47

Jw:

Geit met een port saus en een lekker glas rode wijn is ook erg lekker. Misschien een tip voor de lokale kok en sommelier!
    Groeten jw
    Ps>geniet ervan want voor je het weet ben je weer hier en dan kun je je alleen nog maar druk maken om de twee buitenechtelijke kinderen van Bernhard. Zal in Afrika wel niet echt gek zijn zij zullen wel zeggen maar twee buitenechtelijke kinderen!!

• 15 December 2004 - 13:30

Nelleke:

Een bijzondere wijze van geit eten. Een ervaring voor niet al te veel mensen weggelegd! Vooral de kop lijkt me een delicatesse, zo te horen niet te versmaden. Nog 8 nachtjes en Francien komt!

• 15 December 2004 - 20:38

Francien:

ik moet dus op zoek gaan naar een soort blauwe pino in douala ;) (mooie jurk hoor!)De dagen lijken deze week een eeuwigheid te duren, maar ook dat gaat voorbij. Vandaag je zus opgehaald en het is echt heel leuk om alle verhalen te horen en haar ogen er bij te zien stralen. Ze ziet er zeker goed uit en de vlechten staan heel leuk!
    Nou ik mail je morgen wel als ik mijn beoordeling heb gehad. Duim maar voor mij! Ik denk aan je. Liefs Francien

• 15 December 2004 - 21:15

Marleen:

Hey Broertje!!!!
    Groetjes vanuit nederland!!!
    Jammer dat alles nu voorbij is maar het is ook wel heel lekker om weer thuis te zijn!
    Dat recept van de geit komt me bekend voor maar ik ben niet zo heldhaftig geweest om het te proeven!! Lekker he als je die afrikanen de kop op ziet eten!??!! vooral dat krakend geluid (van de botten) is erg fijn om te horen!! not!!!!
    Plaintain is inderdaad erg lekker! probeer hem ook eens te frituren!! is ie nog lekkerder!!!
    Erg leuk om je vandaag al gesproken te hebben na drie maanden!!!
    Ik ga je zeker een hele lange mail sturen. Nu heb ik daar meer tijd voor dan in afrika. Zal proberen de leukste foto's door te mailen. valt ook voor mij niet mee want ik heb er 900!!!
    Groetjes van pap en mam. tot snel en een hele dikke kus!!!!

• 15 December 2004 - 21:34

Jan En Hennie:

Die geit? misschien een idee voor volgende kerst, wel het recept meebrengen dan!
    Geniet van je kerstvakantie met Francien.

• 16 December 2004 - 08:51

Sandra En Frank:

Hoi Joost,

Leuk verhaal weer. Dus de bruiloft was goed bevallen. Hier alles goed in het koude kikkerlandje. We zijn druk bezig met de verbouwing van ons nieuwe huis maar we boeken vooruitgang. Het gaat goed! Over een paar nachtjes komt Francien al naar jou toe he? Kerstmis vieren met zijn tweeen in Afrika lijkt me wel speciaal. Geniet ervan. We zullen kijken of we iets over houden van het kerstdiner zaterdag wat we mee kunnen geven of is Franciens rugzak al volgeboekt met allerlei spullen die je mist of nodig hebt? Joost geniet van je tijd daar nog en tot over een paar maanden.

Groetjes Sandra en Frank

• 17 December 2004 - 18:52

Ad Versantvoort:

Ik wil je fijne kerstdagen wensen en een zalig nieuwjaar!! Ik hoop dat het goed met je gaat. Met je studie zal het wel goed gaan en er zullen ondertussen wel veel geleerde kameroentjes rondlopen... Met mij gaat alles goed, alleen ondertussen wel een kale bol!! geen gezicht...

groetjes Ad Versantvoort

• 18 December 2004 - 16:15

Lorenzo Van As:

Hier een berichtje van een welp(je).Er is dus niemand meegenomen in de zak!! Fijne Kerstdagen en gelukkig nieuwjaar samen met Francien. Tot gauw

• 19 December 2004 - 17:51

Francien:

hallo lieverd,
    nog 4 nachtjes. Kerstdiner was erg leuk, wel beetje op tijd naar huis gegaan want moest zondag weer werken! Maar ook dat weer overleeft en nu lekker een paar dagen om alle laatjes dingen te regelen en kopen. Mijn tas zal terug zeker lichter zijn zonder alle cadeaus voor jou! Tot snel en ik vind het toch wel spannend hoor alleen reizen. Liefs

• 20 December 2004 - 12:04

Lonneke:

Hee Joost,
    wat zie je er heerlijk doorleefd en stralend uit op de foto's!
    Op de gang staat weer een mooie stralende kerstboom, met eigengemaakte piek en slingers van alluminiumfolie door Petra. Toegegeven, zonder jou (en Nico) een ietwat karig kerstgevoel. Warmte ontbreekt.
    In ieder geval, nog even en dan vliegt Francien naar je toe, fantastisch dat die tijd is aangebroken voor jullie. Geniet met volle teugen van elkaar en maak het gdvrdmm onvergetelijk (als het dat al niet was)!!!
    Liefs Lonneke

• 20 December 2004 - 20:25

Coen Daisy Kristof Francien:

je hebt echt wat gemist hoor! een heerlijk diner met vuurwerk toe. Coen geeft een cd mee met de foto's van hun vakantie dus kan je vast genieten en de verhalen hoor je dan in februari wel!

Yoooo Joost, geniet nog van de maanden die je voor de boeg hebt... als je terug bent, mag je in training voor de Amstel Gold! ciao Kristof

He Poepzak, Je vrouwke kan bijna niet meer wachten tot het donderdag is. Bereid je maar voor, want ze heeft heftige plannen met je...

Ik hoop dat je geniet van de foto's. Ook heb ik de foto's van het Engeland tripje erop gezet en nog wat foto's van jouw afscheidsfeestje met Nico (ik hoorde net van Francien dat je die al had, maar goed...).

dus...

TakkeBOOM!!

• 23 December 2004 - 17:44

Jeffrey:

hey joost
    zo te lezen maak je genoeg mee daar zal wel raar zijn om kerst te vieren op een plek zo ver weg en onder hele andere omstandigheden.
    bij de welpen draait het allemaal gewoon door inmiddels zijn martine, cindy en mark ook officieel geinstalleerd evenals marcel en ben ik er na een tijdje weg te zijn geweest weer fulltime bij wel heeft pascal vorige week voor het laatst meegedraaid en zal hij 15 januari afscheid nemen maar het draaien gaat top en zeker toegevoegde waarde allemaal

rest me niks anders dan jou een hele fijne kerst te wensen en alvast de allerbeste wensen voor 2005 maar ik geloof zeker dat da wel goed komt

groetjes jeffrey

• 24 December 2004 - 16:07

Ettie En Aanhang:

Joost en Francien, ik kwam even langs om jullie digitaal fantastische dagen toe te wensen maar ik heb ook gefascineerd je verhaal gelezen Joost! Heel veel plezier samen en dikke knuffels uit Goutum.

• 27 December 2004 - 15:29

Marleen:

Ha joost.
    Leuk je gister gesproken te hebben. is het een beetje leuk om daar kerst te vieren? vast wel nu francien bij je is!!!
    Fijn dat ze goed is aangekomen.
    Ik ga met oud en nieuw naar de flashback maar ik probeer je natuurlijk wel ff te bellen!!!!
    geniet nog maar even want voor je het weet ben je weer in dit koude kikkerlandje en geloof me......na een paar dagen wil je heel graag weer retour afrika!!!
    dikke kus marleen

• 27 December 2004 - 21:09

Nellie En Ben:

hallo die joost wij zijn je niet vergeten maar hebben het op onze manier ook goed druk
    daarom snel een kort bericht van ons, hier is
    alles o.k. hoor
    veel liefs van ons.

• 29 December 2004 - 13:38

Marina:

Hoi lieve Joost en Francien!!

Ik hoop dat jullie een geweldige kerst hebben gehad en wens jullie nog heeeeeel veel plezier met z'n tweetjes!! :) Hier alles prima! Ik denk heel veel aan jullie,

Kus Marina.

• 29 December 2004 - 16:55

Gert Hemke:

Joost..en Francien
    Indrukwekkende verhalen.Lijkt me een geweldig avontuur waar je vooral ook van geniet en waarover je beeldend kunt vertellen.
    Goede jaarwisseling en een bruisend 2005 samen!
    Francien, nog bedankt voor het oppassen, het geld krijg je nog. Het was een lekker feest.
    Vlak voor kerst is de vader van Freke overleden, niet onverwacht, wel plots. Met een goed afscheid kunnen we vooruit.

Geniet er samen van !!
    Groet